پایگاه خبری تحلیلی ابصارخبر اردبیل ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
توسط عضو هیات علمی دانشگاه و همکاران انجام شد

ساخت لبه برشکاری فوق سخت با کامپوزیت هیبریدی

پژوهشگران هسته طراحی و ساخت محصولات نانوکامپوزیت مستقر در مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه محقق اردبیلی موفق به ساخت لبه برشکاری فوق سخت با کامپوزیت هیبریدی سرامیکی شدند.

به گزارش خبرنگار ابصارخبر، مهدی شاهدی اصل عضو هیات علمی گروه مهندسی مکانیک دانشگاه محقق اردبیلی از ساخت لبه برشکاری فوق سخت با کامپوزیت هیبریدی سرامیکی در این دانشگاه خبرداد و گفت: پژوهشگران هسته طراحی و ساخت محصولات نانوکامپوزیت با تلفیق سه سرامیک غیر اکسیدی (بوریدی-کاربیدی-نیتریدی)، موفق به ساخت چند لبه برشکاری کامپوزیتی با سختی بسیار بالا (35 گیگاپاسکال) شدند که آزمون‌های اولیه را نیز به خوبی پشت سر گذاشته است. 

وی با بیان اینکه بررسی‌ های ریزساختاری نشان داد که لبه ‌های کامپوزیتی صد درصد چگال تولید شده است، اضافه کرد: افزون بر سه ماده سرامیکی اولیه، آنالیز فازی بیانگر تشکیل ترکیبات بین ‌فلزی در ساختار نمونه‌ ها بود که خود سختی بالایی دارند.

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی افزود: هم اکنون پژوهشگران هسته طراحی و ساخت محصولات نانوکامپوزیت مستقر در مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه محقق اردبیلی در حال انجام آزمون‌های تکمیلی برای تحلیل دقیق کارآیی لبه ‌های برشکاری کامپوزیتی ساخته شده با رویکرد تجاری سازی ایده خود هستند.

شاهدی اصل با اشاره به اینکه امروزه ابزار‌های برش بخش جدایی‌ناپذیر صنایع ماشینکاری هستند که برای اهداف گوناگون به کار می‌روند، تشریح کرد: لبه‌ های برش که در زبان عامیانه به الماس برش معروفند، اهمیت کاربردی دو چندان دارند. به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی، لبه‌ های برش کنونی اغلب از جنس فولادهای ابزار هستند که برای افزایش سختی سطح، با لایه ‌ای از مواد سرامیکی سخت (همچون نیترید تیتانیم) پوشش داده می‌شوند. با این حال، در پی گرم شدن ابزار در فرآیند ماشینکاری و نیز تفاوت‌ های ساختاری میان سطح و زیرلایه، عمر مفید لبه‌ های برش، بسیار پایین است به گونه‌ای که در زمره مواد مصرفی صنایع ماشینکاری به شمار می‌روند و هزینه بالایی را به این بنگاه‌ ها تحمیل می‌کنند.

وی گفت: برای چیره شدن بر کاستی ‌های ابزارهای برش فولادی، افزون بر تلاش‌هایی که برای پوشش ‌دهی می‌شود، به تازگی انواع دیگری از ابزارهای برش بر پایه مواد طبیعی یا مصنوعی بسیار سخت توسعه یافته‌اند. این ابزارها که به ابزارهای فوق سخت معروفند، از جنس مواد سرامیکی ساخته می‌شوند که از آن جمله می‌توان به ابزارهایی بر پایه کاربید تنگستن، نیترید بور و الماس اشاره کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: با توجه به مواد اولیه به کار رفته و فرآیندهای ساخت پیچیده و پرهزینه، ابزارهای فوق سخت بسیار گران هستند و تنها در کاربرهای ویژه به ‌کار می‌روند که در سال ‌های اخیر، کوشش ‌هایی برای به کارگیری مواد یا فرآیندهای نوین برای ساخت ابزارهای فوق سخت با هزینه تمام شده کمتر انجام گرفته است که منجر به توسعه ابزارهای برش کامپوزیتی شده است.

شاهدی اصل ادامه داد: این هسته به سرپرستی بنده و با همکاری دکتر زهره احمدی از پژوهشگاه مواد و انرژی، مهندس زهرا حمیدزاده از دانشگاه تبریز، دکتر بهزاد نایبی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مهندس محمد دشتی از دانشگاه صنعتی سهند فعالیت خود را در زمینه پژوهش و توسعه مواد و محصولات کامپوزیتی با بهره‌گیری از فناوری نانو از حدود یکسال پیش آغاز کرده است.

انتهای پیام/ج